2017’de girişim ekosisteminde neler oldu?
2017 Türkiye girişim ekosistemi için oldukça hareketli geçti. Aslında bu yazı yayınlandığında açık-lanmasını beklediğim 4-5 yatırım daha var ama onları hariç tutarak bir zaman tünelinden geçelim istedim. Bu sene 100 milyon doları geçen bir satın alma olmadı. Güzel bir çıkış hikayesi bu senenin yıldınızı parlatmak adına güzel olabilirdi.
Yurt dışında 2017 yılının yaz ayları Silikon Vadisi’ndeki bazı yatırımcıların cinsel taciz suçlamaları ile geçti. Bu nedenle tüm teknoloji haber siteleri bu haberlere odaklandı. Amerika’da sonbahar ayla-rında ise biraz olumsuz bir hava vardı “Silikon Vadisi’nden son dönemde neden AirBnB veya Uber gibi milyar dolarlık girişim çıkmıyor” sorusu gündeme oturdu. Kasım ve aralık ayları ise tüm dün-yada Bitcoin konuşulan aylar oldu. Tüm yatırımcılar, girişimciler işi gücü bırakıp Bitcoin tartıştı, aldı, sattı, makaleler yazdı.
Türkiye’de ise genel anlamda kurumsal girişim sermayesi, globalleşmek ve kitlesel fonlama en çok gündem maddeleriydi. Ay ay Türkiye’deki önemli olaylara bakarsak aşağıdaki gibi bir tablo çıktı.
Ocak
Arasta Bilgi teknolojileri babil.com adlı kitap sitesini satın aldı. Bu senenin en büyük yatırımlarından biri olan iyzico yatırımı gerçekleşti ve iyzico bir çok yabancı girişim sermayesinin de dikkatini çekerek toplamda 15 milyon dolar yatırım aldı. Girişimlere uzaksanız kısaca açıklayım, iyzico ödeme teknolojileri konusunda son yılların en çok dikkat çeken fintech (“Finans dünyasını teknoloji ve yıkıcı inovasyonla yeniden inşa eden kategori”) girişimlerin birisi.
Şubat
Şubat ayının en büyük erken dönem yatırımı Ototrink oldu. Arabanızı aynı gün alan girişim olan Ototrink’e daha önceki yazılarımda yer vermiştim. Bartu Baran’ın kurucu ortağı olduğu girişim bireysel kullanıcılardan tüm ekspertiz masraflarını karşılayacak şekilde araç alıp, kurumlara açık artırma usülü satıyor.
Mart
Mart ayının en büyük erken dönem yatırımı buldumbuldum.com oldu. Güçlü Gökozan tarafından kurulan girişim ilginç ürünler bulabileceğiniz bir hediye platformu. Bu ayın bir diğer dikkat çeken gelişmesi ise Detroit Digital’ın futbolist adlı girişimi satın almasıydı.
Nisan
Turkven ve Earlybird, Mikro Yazılım’a yatırım yaparak bu senenin en büyük özel sermaye yatırımına imza atmış oldular. ERP alanında Türkiye’nin en büyüklerinden olan Mikro Yazılım yatırımı sonrası aralık ayında da Zirve Yazılım yatırımıyla da bu pazarda paylarını iyice artırmış oldular. Nisan ayının en büyük yatırımları ise Tapu.com ve RS Research oldu.
Mayıs
Apsiyon rakibi Siyonet’i alarakpazar payını daha da artırmış oldu.. Mayıs ayının en büyük yatırımı Glakolens girişimine yapıldı. Glakolens ise akıllı kontak lens üretmek üzere yola çıkmış bir girişim.
Haziran
Teknasyon oyun geliştirme stüdyosu Panteon girişimini satın aldı (Kaynak : Webrazzi). Haziran ayının en büyük yatırımı ise Evtiko yatırımı oldu. Evtiko’yu da daha önceki yazılarımda paylaşmış-tım. Evtiko saatler içinde evinize talip olan bir girişim.
Temmuz
Cafer Mahiroğlu kapanan Markafoni’yi tekrar ayağa kaldırmak için satın aldı. Monument ise tem-muz ayının en büyük yatırım alan girişimi oldu. Monument fotoğraf ve videolarınız için akıllı sak-lama cihazı. Amerika’da da perakende mağazalarda da satılmaya başlayan girişim Kickstarter’da da en çok fon toplayan Türk girişimlerinden olmuştu.
Ağustos
Propertyfinder Group Zingat’ın azınlık hisselerini satın aldı. Logo Yazılım bu senenin en sıcak konularından biri olan kurumsal girişim sermayesi konusunda adım attı ve Logo Ventures’ı kurdu. Otelz.com ağustos ayının en büyük yatırım alan girişimi oldu.
Eylül
Demirören Ventures kuruldu ve ilk yatırımını Bilemezsin’e yaptı. ATAR Labs eylül ayının en büyük yatırım alan girişimi oldu. ATAR Labs ise siber güvenlik alanında çözüm sunuyor.
Ekim
Pepee’nin yaratıcısı Düşyeri Ali Koç ve Ali Sabancı’nın da yer aldığı yatırımcılardan yatırım aldı. Bu yatırım Eylül ayının en büyük yatırımlarından biri olarak gerçekleşti.
Kasım
Zynga Türk oyun firması Peak Games’in bazı varlıklarını 100 milyon dolara satın aldı.Sojern Adphorus’un tamamını satın aldı. NN Group Hesapkurdu’nun azınlık hissesini satın aldı (Kaynak Webrazzi) Abraaj Group biletall.com’a özel sermaye yatırımı yaptı. Kasım ayının en büyük yatırımı DCP’nin Appsilon Diamond Works girişimine yaptığı yatırım oldu. Appsilon Diamond Works ise elmas sentezi konusunda teknolojik çözümler sunuyor.
Aralık
GarajSepeti tasit.com’un tamamını satın aldı. Turkven ve Earlybird’ın kurduğu DST Teknoloji Mikro Yazılım’dan sonra Zirve Yazılım’a da özel sermaye yatırımı yaparak ERP alanında çok önemli bir oyuncu haline geldi. Henüz aralık ayının tüm yatırımları bitmedi ve DCP ve ACT tekno-loji fonlarından son güne kadar yatırım yapacağını düşünüyorum. Onlar açıklanana kadarki en büyük erken dönem yatırımlardan biri ACT’nin Skysens yatırımı olarak dikkatimizi çekti.
Serkan Ünsal