Liderlik ve Tecrübe Aktarımı
İş dünyasında en güçlü olan değil, en çabuk adapte olan büyür -çabuk adapte olabilmek için hızlı ve doğru seçimler yapılması gerekir. Seçim yapmak; liderliğin en zorlayıcı yönüdür. Özellikle yeni kurulan işlerde, gerçek/varsayım oranı çok düşük olduğundan; deney önem taşır. Gereken anlayış, gereken testleri iyi tasarlamak, başarısızlıklardan öğrenmek ve gelişimi yönetebilmektir. Bu nedenle, start-up liderleri stratejilerini yaparken ve uygularken, ne kadar zenginiz sualini ortaya iyi koyabilmeli ve mentorluk ihtiyacını doğru belirlemeli.
Seçeneklerin zenginliği yapılan işe ait iç ve dış perspektiflerdeki deneyim ile ilişkilidir, CEO’ların tecrübelerini aktif iş hayatları sonrası topluma aktarabilmesi, geri kazandırabilmesi bu yüzden önemli. Risklerin yönetimi ve mitige edilmesi için süreçleri iyi kurma ve bütünsel bakabilme (baştan sona görebilme) önem taşır. İş iyi giderken kötüyü, kötü giderken de iyiyi düşünmekte zorlanırız. Farklı bakış açıları, sindirim için yavaşlayabilmek ve opsiyonları iyi anlamak için doğru mentorluk değer yarattığını görüyoruz.
Etkili ve zengin kaynaklar için mentorluk ekosistemi büyük bir önem taşıyor. Ekosistemin farklı dikeylerde deneyimleri bir araya getirebilmesi ve bu kaynaklara kolay ulaşım; böyle bir zenginlik için oluşması gereken ilk doğal koşul. Bu yılın başında diğer xCEO arkadaşlarımla görüşerek, hem mentor arayışında olanlar için değer yaratmayı, hem de her birimizin dikeylerindeki deneyimi ile daha zengin bir kaynak oluşturmayı amaçladık. Çalışmaya ilk önce kendimiz için birer “Da Vinci CV” hazırlayarak başladık. Bu CV’ler kimin daha önce nerede ne gerçekleştirdiğine açıklık getirmekte; kullanıcıya nasıl değer yaratılabileceği konusunda yardımcı olmakta. Adını buradan esinlenen ve benim de üyesi olduğum Da Vinci Network, bu şekilde kurulmuş bir platform. MentorEffect oluşumu, bu platformda bulunan diğer üyelerimizde de rezonans yaratmakta.